Lees hier over ons en vind cijfers en feiten over fietsbanden

Over Ons

Wij zijn Michiel en Jet, sinds twee jaar de trotse eigenaren van Lek Belt.  Waar wij begonnen zijn met het maken van riemen voor onszelf en vrienden, zien wij ons bedrijf nu uitgroeien tot een echte onderneming en daar beleven wij allebei veel plezier aan. We werken vanuit onze winkel/werkplaats aan de Boekhorststraat 157 en al onze banden komen dan ook van fietsenwinkels bij ons in de buurt. We gebruiken alleen de banden die zij weggooien omdat ze versleten of lek zijn, een fijne samenwerking en alle fietsenmakers dragen dan ook hun eigen Lek Belt. Het blijft iedere week een verrassing welke banden zij voor ons hebben klaarliggen, er is zoveel variatie in profielen, kleuren en breedten.  Wij willen met Lek op zoek naar de manier om duurzame en geryclede producten op een leuke en laagdrempelige manier aan te bieden. Wijzelf  hebben door Lek geleerd hoe makkelijk het soms kan zijn om iets 'beter' te doen, dat wil zeggen: met meer respect voor de natuur maar ook voor de maatschappij. We zitten dan ook nog midden in het proces van productverbetering en verduurzaming, want er blijft altijd ruimte voor verbetering. Voor nu zijn we druk bezig met het maken van riemen die we verkopen op markten, in onze winkel en in onze webshop en genieten we van het runnen    van ons eigen bedrijfje. 


Made in Moerwijk

 

Wij zijn heel trots en blij dat we sinds kort in samenwerking met de gemeente en Made in Moerwijk, gebruik kunnen maken van een werkplaats in de Haagse wijk Moerwijk. In deze werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zal onder de gecombineerde naam Lek Belt- Made in Moerwijk een speciale lijn van onze riemen wordt geproduceerd. Met evenveel liefde, aandacht en een extra sociaal tintje.

 

Made in Moerwijk is een initiatief van de gemeente om de werkgelegenheid in de Haagse wijk Moerwijk een impuls te geven en tegelijk te investeren in bedrijven en initiatieven met een duurzame-, sociale- en lokale achtergrond. Made in Moerwijk is dan ook een brede beweging waarvan de  werkplaats waar wij vanuit Lek Belt gebruik van maken slechts een onderdeel van is. Made in Moerwijk organiseert bijvoorbeeld ook buurt bijeenkomsten, is bezig met de aanleg van een wijkmoestuin, heeft een winkel in het Roemer Visscher College waar leerlingen ervaring kunnen opdoen in het winkelwerk en heeft een sociaal uitzendbureau.  Moerwijk kent zo'n 20.000 bewoners.

Op dit moment kunnen de Lek Belt - Made in Moerwijk riemen worden besteld in de webshop van Made in Moerwijk zelf en via onze webshop.

 

 

Neem vooral een kijkje op: http://www.madeinmoerwijk.nl

 


Cijfers en Feiten

Over fietsbanden
* Er 18 miljoen fietsen zijn in Nederland

* En dat daar per jaar 15 miljard kilometer op wordt gereden
* Alleen in Den Haag al 300.000 banden per jaar worden vervangen 
* (Fiets)banden alleen nog kunnen worden gebruikt om granulaat van te maken 
* En dat ze meestal worden verbrand, terwijl hier veel C02 bij vrijkomt
* 70% van de totale rubberproductie bedoeld is voor het produceren van banden
Over kleding
* Er 210 miljoen kilo kleding per jaar wordt weggegooid in Nederland (waaronder 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken)
* En dat 65% van deze kleding wordt verbrand
*Terwijl maar 3% daadwerkelijk als kledingstuk wordt hergebruikt
Over leer
* Ook voor leer dieren worden gefokt en geslacht
* Deze dieren vaak gevoed worden met soja waarvoor bossen worden gekapt
* Bij het bewerken van leer veel water wordt gebruikt
* En dat dit water vaak sterk vervuild wordt geloosd
* Terwijl het bewerken gebeurt in lage lonenlanden en dat in deze industrie kinderen werkzaam zijn

 

Lek Belt probeert tegenwicht te bieden door het aanbieden van leervrije, handgemaakte, lokaal geproduceerde en geupcyclede riemen van hoogwaardige kwaliteit. Jij ook bedankt voor het meedoen!